بهینه سازی موتور جستجوی گوگل در چشم انداز دنیای دیجیتال امروز بسیاری از شرکتهای تجاری و کارفرمایان ساخت و پشتیبانی درگاه اینترنتی را پر منفعت می دانند. مطمئنا چنین درگاه های اینترنتی بوسیله کاربرانی که در جستجوی کالاها، خدمات، اطلاعات پیشنهادی و یا اجناس تخفیفی هستند شناخته خواهند شد و از آن می توان بعنوان چالشی مادام التغییر و در حال توسعه نام برد.
در این مقاله تکامل تدریجی موتورهای جستجو و همچنین الگوریتم های رتبه بندی این موتورها توضیح داده می شود و تکنیک های مختلف بهینه سازی این جستجوگرها بیان خواهد شد.
شکل 1 : سئو SEO
خلاصه ای از تاریخچه ی موتورهای جستجو
دانستن تاریخچه ی موتورهای جستجو بمنظور اسلوب شناسی SEO(Search Engine Optimization) می تواند بسیار سودمند باشد. از اوایل دهه ی ۱۹۶۰ میلادی سیستم های بازیابی اطلاعات کامپیوتری توسط سیستم بازیابی خودکار جرارد سلتون (SMART: سیستم جادویی خودکار بازیابی تمام متن) و همچنین طراحی ابتدایی شبکه سازی کامپیوتر تد. نلسون تحت عنوان Project Xanadu آغاز به کار کرد. اوایل دهه۱۹۹۰ با دست آوردهایی نظیر برنامه Archie توسط آلن دانشجوی دانشگاه مک.گیل، ورونیکا در دانشگاه نوودا، Jughead منسوب به ریت.جونز، دانشجوی دانشگاه یوتا، شاهد موج خروشانی از پیشگامان موتورهای جستجوی امروزی بود.
تیم.برنرلی (اعتبار ایجاد شبکه ی جهانی وب بوسیله ی رابرت کالیا) نمونه ی اولیه مرورگر وب، کاتالوگ اینترنتی و کتابخانه ی مجازی را به راه انداخت. (Wall،2015)
همزمان با رشد و تکامل تدریجی شبکه ی جهانی وب کاربران نیز توانایی جستجو در این شبکه را پیدا کردند. در سال ۱۹۹۳ موتورهای جستجوگر Excite، World Wide Web Wanderer و Alimeb پدیدار شدند، سپس در سال ۱۹۹۴ Yahoo، Alta Vista، Lycos، Infoseekو Webcrawler به مرحله نمایش رسیدند. در دهه دوم همان سال Hotbot ،Google ،Ask ،Jeeves ،MSN ،The open directory project و همچنین All TheWeb به روی کار آمدند. پس از دهه ی ۱۹۹۰ خلق موتورهای جستجوی جدید به حداقل رسید بطوری که تنها در سال ۲۰۰۰ جستجوگر Baidu و Bing درسال ۲۰۰۹ به این گروه اضافه شدند (Wall،2015).
همانگونه در متن ذکر شده Google ،Baidu ،Bing ،Yahoo بیشترین سهم را برای استفاده کاربران کامپیوتری در میان تعداد فراوانی موتور جستجو دارند. این در صورتی است که در حدود ۶۵.۷۶٪ داده توسط Google، ۱۳.۶۴٪ توسط Baidu، ۹.۳۷٪ توسط Bing و ٪۸.۹ توسط Yahoo جستجو می شوند (NetMarkerShare،2015a).
به طور چشمگیری در حدود ۹۲.۲۲٪ ترافیک (آمار بازدید کاربران از سایت ها) موتور جستجوی تلفن های همراه و تبلت ها توسط جستجوگر Google صورت می پذیرد (NetMarkerShare،2015b). از آنجایی که بخش اعظم ترافیک های وب مربوط به Google می باشد، آگاهی مدیران سایت از چگونگی رتبه بندی وب سایت هایشان توسط جستجوگر گوگل بسیار حائز اهمیت است. همچنین مدیران سایت باید بین روش های بهینه سازی موتور جستجو (SEO) که مربوط به رتبه بندی سایت ها بر طبق Google است و روش هایی که موجب رتبه بندی ضعیف تر سایت ها نسبت به روش Google می شوند تمایز قائل شوند (روی هم رفته این روش ها منع می شوند). با توجه به اینکه Google دارای بالاترین حجم ترافیکی در بین موتورهای جستجو است موضوع اصلی این مقاله در ارتباط با SEO مورد استفاده در Google است که خواننده باید توجه کند که سایت های بهینه شده برای رتبه بندی Google به طور کلی مناسب رتبه بندی سایر موتورهای جستجو نیز می باشند.
الگوریتم رتبه بندی صفحات
اواسط دهه ۹۰ میلادی که عصر تکامل موتورهای جستجوی غرب بود نتایج حاصل از جستجو اغلب نامربوط با موضوع و یا ادغامی از سایتهایی با کیفیت بالا یا پایین بود. تلاش های فراوانی در توسعه الگوریتم رتبه بندی صفحات به منظور رتبه بندی سایتها در مسیری مرتبط با موضوع جستجو توسط لاری.پیج و سرجی.برین صورت گرفت. (پیج، برین، ماتوانی، وینورد، سال ۱۹۹۸)
نتایج حاصل از تحقیقات پیج و برین نشان داد بک لینک ها به خودی خود مقیاس مناسبی بمنظور سنجیدن کیفیت سایتها نیستند. در این خصوص عوامل دیگری مورد نیاز است که هر دوی این عوامل پیج رنک خاصی را به هر سایت جهت ارتقای نتایج جستجوی مرتبط با موضوع ارائه می دهند. درابتدای کار پیج رنک صحبت های گسترده ی پیرامون آن نشان داد که پیج رنک نه تنها عددی محاسبه شده بمنظور سنجش کمیت لینک های انتقال دهنده به سایت ها است بلکه باعث ارزش گذاری بیشتر برخی بک لینک ها نسبت به بک لینک های هم تر از می شود. بعنوان مثال بک لینک مرتبط با احترام که مستقیما به وب سایتی خبری انتقال می یابد با ارزش تر ازانتقال به وب سایتی مبهم مختص عکس های خانوادگی است. پیج و برن بمنظور تست الگوریتم پیج رنک خود موتور جستجوی Google را خلق کردند.