در طی دو دهه گذشته، پیشرفت تکنولوژی ارتباطات و گسترش شبکه جهانی اینترنت، یک روش آموزش مبتنی بر تکنولوژی یعنی نرم افزار آموزش مجازی LMS را ایجاد کرده است. این مهم، جنبههای مختلف آموزش در تمام دنیا را با فرصتها و چالشهای تازه رو به رو کرده است. از آنجا که شالوده اصلی دانشگاه، ارائه آموزش مطلوب به فراگیران است و از طرف دیگر کاربردهای نرم افزار آموزش مجازی قصد ایجاد تغییر و تحول در نحوه ارائه آموزش را دارند، بررسی ابعاد مختلف این تغییر و تحول، با توجه به گستردگی این ابعاد از اولویت به سزایی برخوردار است.
یکی از کاربردهای نرم افزار آموزش مجازی برای کاربرانی که با این نوع روش آموزش ها کار می کنند کاملا واضح و مشخص است، ولی برای دانش جویانی که به دنبال این هستند که برنامه ها و کلاس های خود را به شکل سنتی برگزار کنند، ممکن است دیده نشود. درادامه برخی از مزایای سیستم نرم افزار آموزش مجازی که ممکن است افراد از آن اطلاع نداشته باشند آمده است. در واقع، هر دانش جویی باید بداند که فناوری آموزش الکترونیکی برایشان سودمند است، چرا که “زمان” آنها را کمتر می گیرد.
فراگیران امروز، محتوای مرتبط، قابل حرکت و موبایل، خودخوان و شخصی سازی شده می خواهند. این نیاز ها با روش آموزش و یادگیری آنلاین پاسخ داده می شود؛ در اینجا دانش آموزان می توانند به طریقی که راحت هستند و نیاز دارند به یادگیری بپرازند. در این مطلب مزایای آموزش مجازی را مرور خواهیم کرد.
1) انعطاف پذیری
در یک سیستم معمولی مرکز آموزشی، برنامه ها برای دانش جویان بر پایه زمان دوره ها تنظیم می شود و از این رو هر دانش آموز ممکن است دو یا سه دوره در هر ترم بردارد چرا که بیشتر از آن باعث تداخل زمانی خواهد شد. این امر باعث می شود که سیستم معمولی انعطاف خود را از دست بدهد و نتواند خود را با برخی اتفاقات اورژانسی وفق دهد.
در دوره های زاه اندازی سامانه آموزش مجازی آنلاین، انعطاف پذیری به اندازه ای کافی است که دانش جو بتواند تعادل آن را با کار، خانواده و مسئولیت های اجتماعی، با طرح و برنامه خود دانشجو حفظ کند. در آموزش آنلاین، دانش آموزان برنامه خود را تنظیم می کنند، و می توانند با خیال آسوده چندین آموزش را برگزیده و یاد بگیرند و در صورت عقب افتادن از درس، به راحتی می توانند آن را در هر زمانی جبران کنند.
2) نیازی به رفتن به جایی نیست
برای شرکت در کلاس های دانشگاه، قطعا نیاز به رفتن به دانشگاه را خواهد بود! این یعنی مصرف زمان برای هدفی غیر از آموزش. ولی در کلاس مجازی، تنها نیاز است به یک کامپیوتر نزدیک باشید. همین! این نوع آموزش از لحاظ هزینه ای نیز بهتر است.
3) حفظ زمان در کلاس
مدرس امکان دارد قسمتی از درس را بدلیل کمبود وقت و یا سوال دانش آموزان و هر دلیل دیگر نتواند کامل تدریس کند. امکان دارد بعد ها در دوره های دیگر دقیقا به همان نکته احتیاج داشته باشید و ساعت ها برای یافتن آن نکته وقت بگذارید.
درباره آموزش مجازی می توان به این مورد توجه کرد که بدلیل داشتن یک طرح منظم و مشخص، این ریسک تا حد زیادی کاهش پیدا می کند و شما تک تک نکات مورد نیاز را در یک یادگیری الکترونیکی (Electronic Learning) دارید.
4) استفاده دوباره از مطالب
در یک کلاس آموزشی، امکان دارد قسمتی از مبحث را متوجه نشود. شاید آن قسمت سخت باشد یا هنگام توضیح آن قسمت، حواستان پرت شده باشد و یا به هر طریق دیگر، موفق به فهمیدن آن بخش نشوید و شرایط باعث شود که نتوانید از استاد سوال بپرسید تا آن قسمت را برای شما تکرار کند. این باعث خواهد شد که چندین روز برای یافتن پاسخ از افراد جستجو کنید تا سخن دقیق استاد را بیابید.
کاربردهای نرم افزار آموزش مجازی LMS در عصر دیجیتال، شما این امکان را دارید که در هر زمان دلخواه، به هر قسمت از آموزش مراجعه کرده و هر چند بار که می خواهید آن را تکرار کنید. اگر بخشی را متوجه نشدید، به عقب برگردید و دوباره آن قسمت را مشاهده نمایید. قطعا این طریق باعث حفظ زمان ریادی می شود. علاوه بر آن به شدت از استرس شما می کاهد چرا که اعتماد به نفس شما را همواره بالا نگه می دارد و این ها از مواردی است که ضرورت آموزش الکترونیکی را پر رنگ تر می کند .
با نرم افزار آموزش مجازی، سخنرانی ها می توانند هر تعداد بار گرفته شوند
برخلاف آموزش حضوری در کلاس درس، با یادگیری الکترونیکی و آنلاین شما می توانید به تعداد دفعات نامحدودی به محتوا دسترسی داشته باشید. این ویژگی به خصوص در زمان های آماده شدن برای امتحان و برای رفع اشکال مناسب است. در آموزش سنتی، اگر شما به هر علتی نتوانید در سخنرانی شرکت کنید، شانس استفاده از مطالبی که استاد یا مدرس می گوید را از دست می دهید و باید خودتان به تنهایی روی موضوع آن جلسه کار کنید و آماده شوید؛ با eLearning، می توانید هر وقت که بخواهید، به سخنرانی ها مراجعه کنید.
5) فشرده بودن مطالب
در روش های آموزش سنتی، مدرس وقتی را برای دانشجویان اختصاص می دهد که آنان نکات را یادداشت برداری کنند. یا ممکن است طی یک مرحله از تدریس، دانشجویی سوالی بپرسد. چه بسا این سوال باعث عوض شدن بحث شود و استاد بدون این که متوجه باشد، توضیحاتی راجع به قسمت های نا مهم درس بدهد. همه این اتفاقات عواملی از تلف شدن زمان هستند. در انواع یادگیری الکترونیکی، هیچ اثری از یادداشت برداری، صرف وقت برای نوشتن مطالب، کاغذ و مداد، سوال یک دانشجو و یا انحراف موضوعی نیست و موجب یکی از کاربردهای نرم افزار اموزش مجازی می شود. این مباحث کاملا فشرده هستند و لحظه به لحظه آنها مفید است. پس یک ساعت از یک نرم افزار آموزش مجازی LMS دقیقا برابر است با 1 ساعت. چه بسا یک مبحث 30 دقیقه ای ممکن است چندین جلسه برای تمام شدن در یک کلاس درس زمان ببرد.
6) آموزش مجازی بر نیازهای هر فرد مبتنی است
روش یادگیری با نرم افزار آموزش مجازی برای همه مناسب است. این انقلاب دیجیتال به تغییرت قابل توجهی در نحوه دسترسی، استفاده، بحث و به اشتراک گذاری مطالب و محتوا شده است. دوره های آموزش مجازی می تواند برای آموزش کارکنان و آموزش زنان خانه دار نیز استفاده شود. بسته به نحوه دسترسی دوره های آموزش مجازی و راحتی کاربری آن ها، افراد می توانند آخر هفته ها یا شب ها را برای آموزش و یادگیری اختصاص دهند.
7) ارائه دسترسی به محتوای به روز شده
مزیت اصلی یادگیری آنلاین این است که این اطمینان را می دهد که مخاطبانش با دانش پذیر های مدرن هماهنگ باشند. این به دانش پذیر امکان دسترسی به محتوای به روز را می دهد.
8) تحویل سریع درس در نرم افزار آموزش مجازی
اموزش انلاین و استفاده از نرم افزار آموزش مجازی، راهی برای ارائه و تحویل سریع تر درس است. در مقایسه با روش آموزش سنتی و کلاس درس حضوری، آموزش انلاین چرخه های تحویل نسبتا سریع تری دارد. نشان داده شده است که زمان لازم برای یادگیری نسبت به یادگیری سنتی، 25 تا 60 درصد کاهش می یابد. تعدادی از دلایلی که آموزش الکترونیک باعث کاهش زمان لازم برای آموزش و یادگیری می شود، عبارت است از:
- درس ها به سرعت شروع می شود و همچنین در یک جلسه تکمیل می شوند. و به این ترتیب امکان اجرای کامل برنامه های آموزشی را در عرض چند هفته و حتی گاها در چند روز را فراهم می کند.
- دانش پذیرها می توانند به جای دنبال کردن سرعت یادگیری کل گروه، خودشان سرعت یادگیری خود را تنظیم کنند.
- با حذف نیاز رفت و آمد به محل آموزش، در زمان دانش آموز صرفه جویی می شود. شما می توانید به راحتی در محلی که هستید یاد بگیرید.
- دانش پذیرها می توانند روی یادگیری و مطالعه قسمت ها و مواد یادگیریِ خاص و مرتبط با نیازهای خود تمرکز کنند. به عنوان مثال، آن ها می توانند از قسمت هایی که لازم ندارند یا علاقه ای به فراگیری آن ها ندارید، عبور کنید.
9) مقیاس پذیری در نرم افزار آموزش مجازی
آموزش مجازی به ایجاد و ارتباط مفاهیم و ایده ها، سیاست ها و آموزش های جدید کمک می کند. در هر صورت آموزش چه رسمی باشد چه آموزش و یادگیری به عنوان سرگرمی، اموزش الکترونیک راهی بسیار سریع تر برای یادگیری است!
10) کاهش هزینه ها با نرم افزار آموزش مجازی
آموزش مجازی در مقایسه با روش های سنتی آموزش و یادگیری مقرون به صرفه تر است. دلیل این کاهش هزینه این است که یادگیری با نرم افزار آموزش مجازی بسیار سرریع تر و راحت تر اجرا می شود. زمان و هزینه آموزش انلاین هم با توجه به حذف محل آموزش، رفت و آمدهای دانش پذیر ها و مدرس ها و تغییر مواد آموزشی کاهش می یابد.
این تاثیر در هزینه همچنین به افزایش سودآوری یک سازمان کمک می کند. همچنین با نرم افزار آموزش مجازی امکان تحصیل در محل زندگی خود، شانس یادگیری و تحصیل بدون پرداخت هزینه های سفر و اسکان در یک شهر یا کشور دیگر را خواهید داشت.
آموزش الکترونیکی تاثیر مثبتی در سودآوری سازمان دارد.
12) تاثیر کمتر بر محیط زیست
با این که آموزش الکترونیک یک روش بدون کاغذ آموزش و یادگیری است، از محیط زیست محافظت می کند. مطالعات نشان می دهند که در دوره های آموزش الکترونیک، برنامه های آموزش از راه دور حدود 90 درصد انرژی کمتری در مقایسه با دوره های آموزش حضوری و سنتی مصرف می کنند و 85 درصد کمتر گازهای گلخانه ای را کمتر تولید می کنند. با استفاده از آموزش الکترونیکی، دیگر لازم نیست برای تولید کاغذ درخت ها را ببریم. با همه این دلایل می توان نتیجه گرفت که آموزش الکترونیک راه بسیار خوبی برای یادگیری است.
13) نظارت و ارزیابی پیشرفت یادگیرندگان:
نرمافزارهای ال ام اس LMS به مدرسان این امکان را میدهند که بهطور دقیق پیشرفت دانشآموزان را پیگیری کنند. این سیستمها میتوانند نتایج آزمونها، زمان صرف شده در دورهها و میزان مشارکت را ثبت و تحلیل کنند، که به بهبود فرآیند یادگیری کمک میکند.
14) تعامل و همکاری بیشتر
ال ام اس LMSها میتوانند بسترهایی برای تعامل و همکاری بین دانشآموزان فراهم کنند. این تعامل میتواند از طریق فرومهای بحث، پروژههای گروهی و فعالیتهای مشترک صورت گیرد که به یادگیری اجتماعی و تقویت مهارتهای ارتباطی کمک میکند.
15) شخصیسازی آموزش
با استفاده از دادههای جمعآوری شده، LMSها میتوانند مسیرهای یادگیری شخصیسازی شدهای را برای هر یادگیرنده ایجاد کنند. این امر به یادگیرندگان کمک میکند تا با سرعت و سبک یادگیری خود پیش بروند و به نیازهای خاص خود پاسخ دهند.
16) گزارشدهی و تحلیل دادهها
LMSها قابلیت تولید گزارشهای دقیق درباره عملکرد یادگیرندگان را دارند. این گزارشها میتوانند شامل اطلاعاتی درباره نقاط قوت و ضعف دانشآموزان، میزان مشارکت و زمان صرف شده در دورهها باشند که به بهبود برنامههای آموزشی کمک میکند.
17) دسترسی به محتوای چندرسانهای
LMSها این امکان را فراهم میکنند که از انواع محتواهای آموزشی مانند ویدئو، صوت و تصاویر در فرآیند یادگیری استفاده شود. این تنوع در محتوا میتواند به جذب بیشتر یادگیرندگان و بهبود تجربه یادگیری کمک کند.
18) آموزش مادامالعمر
LMSها به یادگیرندگان این امکان را میدهند که در هر مرحله از زندگی خود به یادگیری ادامه دهند. این سیستمها میتوانند بهروزترین مهارتها و دانشها را در اختیار افراد قرار دهند و به آنها کمک کنند تا در دنیای در حال تغییر رقابتی باقی بمانند.
19) آموزش در زبانهای مختلف
برخی از LMSها قابلیت پشتیبانی از چندین زبان را دارند که این امر به یادگیرندگان بینالمللی کمک میکند تا به راحتی از محتوای آموزشی استفاده کنند و در فرآیند یادگیری خود پیشرفت کنند.
20) آموزش در قالب موبایل
بسیاری از LMSها از دستگاههای موبایل پشتیبانی میکنند، که این امکان را به یادگیرندگان میدهد تا در هر زمان و مکانی به محتوای آموزشی دسترسی داشته باشند و یادگیری خود را ادامه دهند.
نتیجه گیری
با توجه مزایا و کاربردهای گفته شده، نرم افزار آموزش مجازی و آموزش الکترونیک بین دانش آموزان و در سراسر جهان بسیار محبوب شده است.