مقالات

برنامه کسب و کار چیست؟+ تعریف، نکات و الگو ها | پاوینو

business plan
برنامه کسب و کار یک مؤلفه غیر قابل انکار برای هر تجارتی می باشد. این برنامه برای تامین اعتبار، مستند سازی مدل کسب و کار، پیش بینی های مالی و تبدیل ایده ها به واقعیت لازم است. در دورانی که بیش از 50 درصد کسب و کارها در همان سال اول شروع به کار خود شکست می خورند، داشتن یک برنامه شفاف، تعریف شده و برنامه ای که خوب به آن فکر شده باشد، اولین گام اساسی برای شروع یک کسب و کار و دستیابی به موفقیت برای بلند مدت می باشد. برای آشنایی بیشتر با برنامه کسب و کار مناسب در ادامه این مطلب با پاوینو همراه باشید.

برنامه کسب و کار ابزاری لازم و ضروری برای تمام کارآفرینان، صاحبان کسب و کار، مدیران و حتی دانشجویان رشته های مرتبط با تجارت می باشد. اما سوالی که وجود دارد این است که برنامه کسب و کار چیست؟ در ادامه این مقاله توضیح خواهیم داد که برنامه کسب و کار چیست، به چه دلیل به آن نیاز است و انواع مختلف این برنامه ها کدام اند. در صورت نیاز به دریافت مشاوره بیشتر می توانید با مشاورین پاوینو از طریق لینک زیر در ارتباط باشید.

درخواست مشاوره

برنامه کسب و کار چیست؟

برنامه کسب و کار یک برنامه استراتژی برای یک تجارت است که اهداف و برنامه هایی که باید اجرا شود را برای تمام تیم هایی که در دستیابی به آن نقش دارند مشخص می کند. برنامه های کسب و کار شامل استراتژی های بازاریابی، اهداف و پیش بینی های مالی، تحقیقات بازار هدف، اهداف تجاری می باشد.همچنین  برنامه کسب و کار ابزاری برجسته است کهبرای تامین امنیت سرمایه گذاران و تامین اعتبار برای یک تجارت مورد استفاده قرار می گیرد.

برنامه فروش

الگوی برنامه کسب و کار

آیا شما بر روی برنامه کسب و کار خود کار می کنید؟
با توجه به بخش هایی که یک برنامه کسب و کار خوب به آن نیاز دارد، الگو به کارآفرینان کمک می کند تا بدانند که برنامه کسب و کار چیست، چه چیزی باید در آن باشد و چگونه می توان از آن برای ایجاد و رشد یک تجارت استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: مشاوره کسب و کار چیست؟+ 10 توصیه برای کسب و کار

اهداف برنامه کسب و کار

کسی که یک برنامه کسب و کار تهیه می کند، احتمالا آن را به یکی از دلایل زیر انجام می دهد:

1.تامین اعتبار از سرمایه گذاران

از آنجا که محتویات این برنامه کسب و کار شامل مواردی از جمله چگونگی افزایش سودآوری کسب و کارها، چگونگی موفق شدن تجارت ها و حتی  شکست آنها می باشد، یک برنامه کسب و کار در درجه اول به عنوان ابزاری برای منابع مالی و سرمایه مورد استفاده قرار می گیرد.
این برنامه همچون یک سند برای ارائه به سرمایه گذاران و یا وام دهندگان بالقوه است که به آنها نشان خواهد داد سرمایه آنها چگونه به کار گرفته خواهد شد و چگونه می تواند به پیشرفت تجارت کمک کند. همه بانک ها، سرمایه گذاران و بنگاه های سرمایه گذاری، قبل از تحویل پول خود می خواهند برنامه کسب و کار شما را ببینند. همچنین آنها به طور معمول 20 تا 25 درصد از سرمایه ای را که در یک تجارت سرمایه گذاری کرده اند، می خواهند. بنابراین این سرمایه گذاران باید مطمئن شوند که آیا پول خود را پس میگیرند و چه موقع پول خود را بازخواهند گرفت. علاوه بر این، آنها می خواهند درباره روند و استراتژی ای که شرکت ها برای رسیدن به این اهداف مالی از طریق برنامه های فروش، بازاریابی و عملیاتی درنظر دارند، بدانند.

برنامه فروش

2. مستند سازی استراتژی و اهداف کسب و کار

یک برنامه کسب و کار نباید هیچ نکته ای را از دست بدهد.
یک برنامه کسب و کار میتواند ده ها یا حتی صد ها صفحه باشد و این امکان را فراهم می کند که تهیه کنندگان این برنامه توضیح دهند که اهداف تجاری آنها چیست و آن کسب و کار چگونه می خواهد به اهدافش دست یابد.

برای پاسخ دادن به تمام سوالات احتمالی سرمایه گذاران بالقوه، کارآفرینان  باید استراتژی های بازاریابی، فروش و فعالیت های خود را از مکان فیزیکی انتخاب شده برای کسب و کار گرفته تا توضیح رویکرد تاکتیکی برای نفوذ در بازاریابی، کاملا توضیح دهند.

این توضیحات باید به گونه ای باشد که نویسنده برای تمام آن چه در برنامه مشخص شده است، دلیل قانع کننده داشته باشد.

3.مشروعیت بخشیدن به یک ایده تجاری

همه افراد ایده های خوبی در ذهن دارند، البته تا زمانی که آن را روی کاغذ ننویسند و متوجه نشوند که آن ایده به طور کامل عملی نمی باشد. برنامه کسب و کار روشی مؤثر برای اثبات این است که یک ایده تجاری ارزش دنبال کردن دارد یا ایده ای اشتباه است.
از آنجا که کارآفرینان روند بازار، سرمایه مورد نیاز و بازده سرمایه گذاری خود را مستند می کنند، می توانند معیارها و استراتژی های لازم را مشخص نمایند و این دقیقا همان چیزی است که برنامه کسب و کار در نظر دارد.
برنامه تجاری به خوانندگان این طرح اطمینان می دهد که کارآفرین این سازمان پیش از آنکه ایده تجاری خود را به گوش جهانیان برساند درباره ی ایده کسب و کار، تاکتیک ها و استراتژی های رشد و قضایای مالی ساعت ها فکر کرده است و درباره این ایده جدی می باشد.

انواع برنامه های کسب و کار

1.طرح راه اندازی کسب و کار

متداول ترین نوع برنامه تجاری، برنامه برای راه اندازی یک تجارت جدید و اجرا کردن ایده تجاری نو می باشد. از این برنامه به عنوان یک مفهوم تجاری و در نهایت  پایه و اساس موفقیت استفاده می شود.
بزرگترین چالش نوشتن یک برنامه کسب و کار نوپا آن است که نویسنده خود را  ملزم می کند تا برای نوشتن آن کاملا از ابتدا شروع کند. در این برنامه های تجاری نوپا می بایست داده های صنعت مورد نظر، استراتژی های تجاری و برنامه های مرتبط با بازار هدف و بازاریابی ذکر شود.

2.برنامه تملک کسب و کار

سرمایه گذاران قبل از تامین بودجه برای یک تجارتی که به فروش رسیده است، تمایل دارند تا برنامه کسب و کار آن را ببینند تا بدانند مالک جدید چگونه می خواهد آن را اداره کند. 
چه چیزی تغییر خواهد کرد و چه چیزی تحت اداره مالک جدید یکسان خواهد ماند و علت آن جیست؟ همچنین برنامه تجاری می بایست درباره وضعیت کنونی صحبت کند و در آن توضیح داده شود که به چه علت مالک تغییر کرده است؟
برای مثال، اگر شخصی کسب و کاری را که شکست خورده است خریداری می کند، در برنامه تجاری باید توضیح داده شود که چرا آن را خریداری کرده است و مالک جدید چه کاری برای بهبود تجارت انجام خواهد داد. همچنین باید پیش بینی های فروش و توجیهی برای آن پیش بینی ها ذکر شود.

3.برنامه تغییر تجاری

هنگامی که یک کسب و کار می خواه خودش را نجات دهد، برند تجاری اش را تغییر دهد یا چیز جدیدی را امتحان کند، صاحبان آن کسب و کار باید یک برنامه بازاریابی تجاری یجاد کنند. این برنامه باید:

  • وضعیت فعلی شرکت را اذعان کند.
  • چشم انداز آینده شرکت را بیان کند.
  • توضیح دهید که تجارت باید تغییر کند.
  • فرایندی را برای چگونگی تغییر تنظیم کند.

بیشتر شرکت هایی که قصد دارند یک تغییر تجاری ایجاد کنند، به دلیل تغییر روند بازار یا تغییر نیاز مشتری این کار را انجام می دهند. به عنوان مثال پیتزا هات سال گذشته طرحی برای تعمیرات اساسی برند خود ارائه داد، زیرا نیاز به تغییر در نحوه سرویس دهی به مشتری احساس می شد. این تغییر ناشی از مشاهده چندین ساله روند صنعت و شرکت و همچنین از جهت ایجاد آینده ای بهتر برای تجارتش بود.

4.برنامه توسعه تجارت

به طور معمول، ایجاد یک سرمایه گذاری تجاری موفق و توسعه آن در مکانی دیگر، به برنامه تجاری خاص خود نیاز دارد، زیرا ممکن است این پروژه به یک مکانی جدید نیاز داشته باشد، روی یک بازار هدف جدید متمایز شود و یا به سرمایه بیشتری نیاز داشته باشد. 
خوشبختانه برنامه های تجاری به نویسندگان خود اجازه می دهند تا فروش، درآمد و موفقیت های خود را به هر مکان دیگری ارجاع دهند. با این وجود، هر چقدر هم که این نکات ذکر شده در برنامه  تجاری جزء به جزء باشند، از آنجایی که تجارتتان یک تجارت نوپا به حساب می آید می تواند به دلیلی از هزاران دلیل ممکن موفق شود یا شکست بخورد. بنابراین اگر در این زمینه و برای جلوگیری از شکست نیاز به مشاوره بیشتری دارید، می توانید با مشاورین پاوینو در ارتباط باشید.

درخواست مشاوره

با نوشتن برنامه تجاری خود شروع کنید

در آخر، یک طرح کسب و کار، صرفا توضیحی برای یک ایده کسب و کار و علت موفقیت آن است.هرچه جزیئات و تفکر بیشتری را در این زمینه به کار بگیرید، برنامه شما و تجارتی که در آن ترسیم شده است موفق تر خواهد بود. 

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید