آیا هر سال استراتژی بازاریابی تیم خود را به دقت بررسی می کنید؟ ای کاری است که یک مدیر باید انجام دهد. یک برنامه بازاریابی سالانه به شما کمک می کند تا در مسیر درستی از بازاریابی قرار بگیرید و بتوانید اهداف تجاری شرکت خود را به واقعیت تبدیل نمایید. به این برنامه سالانه به عنوان یک برنامه سطح بالا فکر کنید که تیمتان را در مسیر دستیابی به اهداف و رشد هدایت می کند. بدون داشتن برنامه امکان دستیابی به بودجه لازم برای پروژه ها، استخدام نیروها و برون سپاری برخی از کارها وجود ندارد. در ادامه این مطلب برای ایجاد برنامه بازاریابی با پاوینو همراه باشید.
به یاد داشته باشید برنامه بازاریابی مورد نیاز هر کسب و کاری بسته به نوع تجارت و اهداف تیم بازاریابی آن متفاوت از دیگری می باشد. برای آنکه بتوانید راحت تر برنامه ریزی کنید، در اینجا لیستی از آنچه در برنامه خود به آن نیاز دارید و چند الگوی متفاوت برنامه ریزی را بیان کرده ایم. برای شروع، به چگونگی ایجاد یک برنامه بازاریابی می پردازیم و سپس نگاهی به یک برنامه سطح بالا و نکاتی که شامل می شود خواهیم داشت. در صورت نیاز به مشاوره بیشتر می توانید با مشاورین پاوینو در ارتباط باشید.
درخواست مشاورهنحوه ایجاد یک برنامه بازاریابی
- بررسی وضعیت
- مشخص کردن مشتری هدف
- نوشتن اهداف
- بررسی استراتژی بازاریابی
- تنظیم بودجه
1.بررسی وضعیت
قبل از شروع برنامه بازاریابی خود، باید وضعیت فعلیتان را بررسی کنید. نقات قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید های شما چیست؟ انجام تجزیه و تحلیلی اساسی، اولین قدم برای ایجاد یک برنامه بازاریابی می باشد. علاوه بر موارد ذکر شده، شما باید درک درستی از بازار فعلی نیز داشته باشید. در مقایسه با رقیبتان چگونه به نظر می رسید؟ تحلیل و بررسی وضعیت رقبا در این مرحله به شما کمک می کند. به این فکر کند که چگونه برخی از محصولات از محصول شما بهتر اند. همچنین، شکاف ها و خلل های موجود در رویکرد رقیبتان را نیز در نظر بگیرید. رقبا چه مواردی را از دست داده اند و به آن توجه نداشته اند؟ شما چه ویژگی خاصی دارید که مزیت رقابتیتان به شمار می آید؟ به این فکر کنید که چه چیزی شما را از آنها متمایز می سازد. پاسخ دادن یه سوالاتی از این دست به شما کمک می کند تا نیاز مشتری را دریابید. بعد این مرحله به سراغ مرحله دوم می توان رفت.
2.مشخص کردن مشتری هدف
مخاطب مورد نظر خود را تعریف کنید.
هنگامی که درک بهتری از بازار و وضعیت شرکت خود داشته باشید، راحت تر متوجه می شوید که مخاطب هدف شما کیست؟ برای شناخت مشتریان کسب و کار خود، تحقیقات بازاری انجام دهید. جمع آوری اطلاعاتی همچون سن، جنسیت و سطح درآمد مخاطبان، به شما کمک خواهد کرد. همچنین این تحقیقات مواردی چون اطلاعات روانشناختی، نقاط ضعف و اهداف را نیز شامل میشود.
چه چیزی مشتری را به سمت شما سوق می دهد؟ چه مشکل یا نیازی در بازار وجود دارد که محصول یا خدمات شما می توان آن را برطرف نماید؟
نوشتن پاسخ اینگونه سوالات و اطلاعات جمع آوری شده به شما کمک خواهد تا مشتری هدف خود را شناسایی کنید. سپس نوبت مرحله سوم می باشد.
3.نوشتن اهداف
شما نمی توانید به جایی بروید، مگر آنکه نقشه راه را داشته باشید.
این توصیه را می توان درایجاد برنامه بازاریابی نیز در نظر گرفت. شما نمی توانید نقش خود را بهبود بخشید مگر اینکه اهداف خود را بدانید. بعد از شناسایی وضعیت فعلی خود و شناخت مخاطبانتان، می توانید اهداف هوشمندانه تان را تعریف نمایید. اهداف هوشمندانه خاص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی و مرتبط می باشند و با محدودیت زمانی همراه هستند. این بدان معنا است که تمام اهداف شما باید خاص باشند و برای انجام هر یک، بازه زمانی خاصی در نظر گرفته شود. برای مثال، هدف شما می تواند این باشد که دنبال کننده های اینستاگرامتان را در مدت سه ماه 15درصد افزایش دهید. بسته به اهداف کلی بازاریابی شما، این موضوع باید مرتبط و قابل دستیابی باشد. علاوه بر این، این اهداف باید خاص، قابل اندازه گیری و دارای محدودیت زمانی باشند.
قبل از شروع هر گونه استراتژی بازاریابی و تاکتیکی، اهداف خود را یادداشت کنید. سپس می توانید تجزیه و تحلیل کنید که کدام استراتژِ بازاریابی در دستیابی به آن هدف کمکتان خواهد کرد. حال به سراغ مرحله چهارم از ایجاد برنامه بازاریابی می رویم.
4.بررسی استراتژی بازاریابی
تا این مرحله، اهداف خود را براساس مخاطب هدف و وضعیت فعلیتان یادداشت کرده اید. حال باید فهمید که کدام استراتژی بازاریابی در رسیدن به اهدافتان کمکتان می کند. همچنین متوجه می شوید بر روی کدام فعالیت ها و تاکتیک ها باید تمرکز کنید. به عنوان مثال اگر هدف شما این است که دنبال کنندگان اینستاگرام خود را در مدت سه ماه 15 درصد افزایش دهید، استراتژی بازاریابی شما می تواند دادن هدایا و برگذاری مسابقات، پاسخ دادن به نظرات و گذاشتن سه پست در هفته باشد. هنگامی که اهداف خود را بدانید، اجرای چندین تاکتیک برای دستیابی به آن آسان می شود. با این حال، زمانی که شما در حال نوشتن استراتژی بازاریابی خود هستید، باید بودجه خود را در نظر داشته باشد که ما را به مرحله پنجم برنامه بازاریابی سوق می دهد.
5.تنظیم بودجه
قبل از اجرای هر کدام از ایده های خود که بعد از بررسی مراحل بالا به وجود آمده است، لازم است تا بودجه خود را بدانید. به عنوان مثال، استراتژِ شما ممکن است شامل تبلیغ در رسانه های اجتماعی باشد که اگر بودجه لازم برای آن را نداشته باشید نمی توانید به اهدافتان دست یابید.
زمانی که در حال نوشتن استراتژی بازاریابی مناسب هستید، حتما بودجه تخمینی را هم یادداشت نمایید. می توانید علاوه بر بودجه مورد نیاز،مدت زمان لازم برای تکمیل هر تاکتیک را نیز در نظر بگیرید.
اکنون که میدانید چگونه می توانید برنامه بازاریابی خود را ایجاد کنید، به مواردی که یک برنامه سطح بالا شامل می شود می پردازیم.
بیشتر بخوانید: 5 ترفند افزایش فروش
عناصر برنامه بازاریابی
برنامه بازاریابی می تواند بسته به نوع کسب و کاری شما، بسیار منعطف باشد، فرقی نمی کند بازاریابی شما از نوع فروش به مشتری B2C باشد و یا فروش سازمانی B2B، همچنین تفاوتی نمی کند دیجیتال مارکتینگ شما چقدر بزرگ یا کوچک باشد. برای دریافت مشاوره بیشتر درباره برنامه بازاریابی با پاوینو در ارتباط باشید.
درخواست مشاوره
6 عنصری که هر برنامه بازاریابی مؤثر شامل می شود به شرح زیر است:
1.خلاصه کسب و کار
در یک برنامه بازاریابی، خلاصه کسب و کار شما دقیقا همان چیزی است که به نظر می رسد: خلاصه ای از سازمان. خلاصه سازمان شامل نام شرکت، محل دفتر مرکزی و ماموریت و اهداف شرکت می باشد.
همچنین خلاصه برنامه بازاریابی کسب و کار شامل تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید های شغلی است.
2.اهداف تجاری
عنصر اهداف تجاری یک برنامه بازاریابی به شما کمک می کند تا اهداف مختلف سازمان خود را تقسیم بندی کنید. مراقب باشید تا از ابتکارات شرکت های بزرگ که در برنامه های تجاری می یابید، استفاده نکنید.در این بخش از برنامه بازاریابی، شما باید پروژه هایی را که مختص بازاریابی می باشد، مشخص کنید. همچنین هدف از انجام پروژه ها و چگونگی سنجش اهداف را شرح دهید.
3.بازار هدف
در اینجا تحقیق اساسی در مورد بازار انجام می شود. اگر شرکت شما قبلا مطالعه کامل درباره بازار انجام داده باشد، این بخش از برنامه بازاریابی شما آسان تر می شود. در نهایت، این عنصر از برنامه بازاریابی به شما در راستای ارائه ی بهتر آنچه می فروشید، تجزیه و تحلیل رفتار رقبا و شخصیت خریدار کمک می کند. برای شناسایی شخصیت خریدار مواردی چون سن، مکان، شغل و جنسیت را بررسی نمایید.
4. استراتژی بازاریابی
استراتژی بازاریابی شما از اطلاعات موجود در بخش بازار هدف برای توصیف چگونگی دستیابی شرکت شما به اهداف و بازار استفاده می کند. کسب و کار شما چه محصول یا خدماتی را به مشتری ارائه می کند که رقبای شما ارائه نمی کنند؟
5.بودجه
عنصر بودجه برنامه بازاریابی خود را با قیمت محصول یا دیگر مسائل مالی شرکت اشتباه نگیرید. بودجه شما مشخص می دهد که چه میزان سرمایه به تیم بازاریابی جهت پیشبرد اهداف مشخص شده در عناصر بالا اختصاص می یابد.
با توجه به هزینه های دیگر شرکت شما می بایست این بودجه را تعیین کنید. هزینه های بازاریابی شامل مواردی از جمله آژانس بازاریابی، نرم افزار های مخصوص، تبلیغات و رویداد هایی که خودتان برگزار می کنید و یا رویداد هایی که ملزم به شرکت در آنها هستید، می باشد.
6.کانال های بازاریابی
در آخر، برنامه بازاریابی شما لیستی از کانال های بازاریابی را در برمی گیرد. درحالی که شرکتتان ممکن است با استفاده از فضای تبلیغاتی خاص محصول را تبلیغ کند، کانال های بازاریابی شما شامل فضایی می شود که محتوایی را که به خریداران آموزش و آگاهی می دهد منتشر می کنید و سبب می شود افراد با برندتان آشنا شوند. از کانال های بازاریابی در برنامه بازاریابی خود استفاده کنید تا مشخص نمایید در کدام شبکه اجتماعی میخواهید صفحه ای برای کسب و کارتان ایجاد کنید، برای چه هدفی این صفحه را ایجاد می کنید و میزان موفقیت خود در این صفحه را چگونه اندازه گیری خواهید کرد. بخشی از هدف این کار آن است که به شما ثابت شود که این کانال ها جهت رشد و توسعه شرکت ها خدمت می کنند.
بیشتر بخوانید: مراحل بازاریابی چیست؟
اکنون که می دانید در برنامه بازاریابی خود چه مواردی را باید بگنجانید، زمان آن است که الگوی برنامه بازاریابی تان را بکشید و ببینید به چه صورت بهتر است تا 6 عنصر بالا را سازماندهی نمایید.