مقالات

عامل بودن در مدیریت به چه معناست؟ | پاوینو

عامل بودن در مدیریتَ
عامل بودن در مدیریت به معنای مسئولیت پذیری در کار می باشد. مدیر موفق کسی است که مشئولیت تصمیمات و کارهای خود را بپذیرد و اگر مشکلی به وجود آمد دیگران یا شرایط بازار و جامعه را مقصر نداند. در حقیقت خود فرد به وجود آورنده موفقیت و رشد یا شکست و زیان می باشد و شانس در این میان معنایی ندارد. تصمیمات افراد و عملکردشان در زمان حال می تواند سبب نتایجی مثبت یا منفی در آینده دور یا نزدیک شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در حوضه عامل بودن در مدیریت با پاوینو همراه باشید.

همه ما در کار خود تعهداتی داریم و این تعهدات از جهات مختلف به ما تحمیل می شود مثلا همکاران، مشتریان، رئیسان ما و حتی زیردستان. تصور می شود پیشرفت افرد در کارشان به مرورو زمان ارتباطی با مسئولیت پذیری دارد. با این حال، برای مدیران اصلی و رئیس های یک کسب و کار، اطمینان از مسئولیت پذیری زیردستان برای اجرای استراتژی ها در سیستم کسب و کار، کار ساده ای نیست. بیایید مفاهیم اصلی عامل بودن در مدیریت  را بررسی کنیم تا بدانیم این کلمه به چه معناست، چگونه بر مدیران تأثیر می گذارد و چگونه می توان برای مدیریت موثر از آن بهره برد.

ما اغلب می شنویم که افراد از پاسخگویی ضعیف و ناکارآمد کسب و کاری گله می کنند و آنها را به خاطر این ضعف ترک می نمایند و به رقیبان آنان روی می آورند. نقطه شروع درک مسئولیت پذیری و عامل بودن در مدیریت در سازمان "کار" است. کار در هسته اصلی دستیابی به استراتژی و مخاطب است. در حالی که امروزه بیشتر سازمانها زمان زیادی را به ترسیم برنامه کسب و کار 3، 5 یا 10 ساله برای موفقیت اختصاص می دهند، تعداد کمی از آنها با موفقیت اجرا می شوند. بسیاری از استراتژی هایی که خوب توسعه یافته به مخاطب اصلی نمی رسند. چرا؟ یکی از دلایل آن پاسخگویی نادرست است.

اگر برای مدیریت کسب و کارتان نیاز به کمک دارید، بهترین مشاور کسب و کار پاوینو می تواند شما را راهنمایی نماید. برای بهره مندی از فرصت محدود مشاوره رایگان تحلیل کسب و کار، همین حالا فرم زیر را تکمیل نمایید.

مشاوره بگیرید

افراد عامل و افراد واکنشی

برای افرادی که همیشه دیگران و شرایط را مقصر اتفاقات و یا بدبختی خود می دانند عامل بودن کار بسیار سختی به شمار می رود. به این گونه افراد، افراد واکنشی می گویند. در این تیپ از افراد محیط و شرایط پیرامون بسیار تاثیر گذار می باشد. مثلا اگر هوا خوب باشد حال خوبی دارند یا اگر در ترافیک سنگین گرفتار شوند آن روز را با ناراحتی و عصبانیت می گذرانند و این حس ها تماما بر روی کار و عملکردشان تاثیر گذار است. به طوری که اگر خطایی در آن روز مرتکب شوند ترافیک و هوای بد را مقصر می دانند. در صورتی که در افراد عامل خلاف این می باشد و عوامل بیرونی تاثیری بر تصمیمات و عملکرد و حس و حالشان نخواهد داشت.
علاوه بر موارد گفته شده میتوان به این مورد نیز اشاره کرد که محیط اجتماعی به راحتی می تواند بر روی افراد واکنشی تاثیر بگذارد. مثلا اگر جامعه و افراد با آنها به تندی صحبت کنند یا رفتار نامناسبی داشته باشند، حالت تدافعی به خود می گیرند.

فواید عامل بودن در مدیریت

همانطور که در مقدمه اشاره شد عامل بودن به معنای مسئولیت پذیر بودن می باشد. بر اساس مسئولیت پذیری و وجدان کاری افرا د، می توان عملکرد آنهاد را در کسب و کار سنجید. عامل بودن در مدیریت سبب رشد موقعیت شغلی افراد و افزایش در آمد آنان می شود. همچنین سبب شهرت آنان و شناخته شدن اسمشان در میان دیگر مدیران می شود که به نوبه ی خود رضایت فرد را از شغلش افزایش می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مشاورین پاوینو در ارتباط باشبد.

درخواست مشاوره

ویژگی های فرد عامل

شایستگی و عزت نفس

افرادی که در کارشان عامل هستند و مسئولیت پذیرند عزت نفس بالایی دارند و دارای صلاحیت برای مدیریت می باشند. چرا که می دانند چه وظایفی بر عهده آنهاست و می دانند در پست مدیریت باید تصمیمات مهمی بگیرند و آینده کسب و کارشان به انتخاب هایشان بستگی دارد. همچنین می دانند که گاهی باید با مشکلاتی رو به رو شوند که باید به بهترین شکل ممکن آن را حل نماید، پس باید این شایستگی را در خود ببیند.

منظم بودن

منظم بودن سبب می شود کارها هدفمندانه تر پیش روند و رشد و موفقیت بیشتری حاصل شود.

عامل بودن در مدیریت نیازمند نظم و برنامه ریزی دقیق نیز می باشد. این گونه افراد معمولا افرادی بسیار منظم می باشند. این نظم فقط شامل ظاهر و وسایل اطرافشان نمی باشد بلکه افراد عامل در افکار و عملکردشان نیز منظم اند و برای آینده برنامه ریزی های دقیقی دارند که به آنها کمک می کند که بدانند در هر زمان به چه فعالیتی باید بپردازند. در مدیریت یک کسب و کار هدفمند بودن و هدفمندانه رو به جلو حرکت کردن بسیار مهم است و سبب رشد و افزایش فروش آن کسب و کار می گردد. بنابراین می توان به این نتیجه رسید که افراد عامل نسبت به افراد واکنشی صلاحیت بیشتری برای بودن در پست مدیریت کسب و کار دارند.

بیشتر بخوانید: روش های افزایش فروش

پایبندی به مقررات

این گونه افراد بسیار وظیفه شناس هستند و مقررات در کسب و کار را به خوبی می دانند و به درستی به آن عمل می کنند. وظایف خود را می شناسند و تلاش می کنند به درستی به آن عمل نمایند و تعهداتی را که نسبت به کار خود دارند هرگز زیر پا نمی گذارند. برای آنها مهم نیست کسی متوجه انجام شدن آن وظایف می شود یا نه، کسی عملکردش را تحت نظر دارد یا نه، حتی اگر با انجام ندادن آن کار مشکلی به وجود نیاید و اتفاق خاصی رخ ندهد، باز هم از سر پایبندی به مقررات و وظیفه شناسی به آن عمل می کنند.
آنها گاهی برای خودشان نیز خط قرمز ها و قوانینی را تعریف می کنند و به نوعی دیسیپلین شخصی خاصی دارند که همواره به آن عمل می کنند.

تلاش برای موفقیت

افراد عامل در مدیریت برای رشد و موفقیت کسب و کار و یا کمپانی خود بسیار تلاش می کنند. همچنین این گونه افراد همیشه تمایل دارند موقعیت های کاری برتری داشته باشند و جایگاهشان در شرکت رشد داشته باشد، پس برای رسیدن به آن بسیار تلاش می کنند تا با رساندن شرکت به اهدافش آنها نیز به اهداف خود برسند.

بیشتر بخوانید: چگونه یک مدیر موفق باشیم؟

عملکرد سنجیده و حساب شده 

عامل بودن در مدیریت یعنی بدانید که تصمیمات شما بسیار مهم است و تاثیر به سزایی دارد پس باید به دور از احساسات و شتابزدگی باشد. باید در ابتدا تمام جوانب کاری را که ی خواهند انجام دهند بررسی کنند وسپس حساب شده و عقلانی تصمیم بگیرند و آن را اجرا نمایند.

همین حالا فرم زیر را تکمیل نمایید تا از برترین مشاوره کسب و کار پاوینو بهره مند شوید.

مشاوره بگیرید
نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید