امروزه عده ای از صاحب نظران بر این باورند که هدف بازاریابی تنها برطرف کردن نیاز ها و انتظارات مخاطب می باشد. آن ها بر این باورند که برای آن که شرکتی در مقایسه با شرکت های رقیب خود پیشرفت بیشتری داشته باشد و موفق شود، تنها لازم است تا نیاز های جامه و بازار هدف و مخاطب خود را شناسایی کند و در سبب برطرف ساختن و تامین هر چه بیشتر و بهتر این نیاز ها باشد. در مقابل عده زیادی از اندیشمندان بر این باورند که بازاریابی اجتماعی با در نظر گرفتن اینکه این نیاز جامعه نیازی کوتاه مدت است یا نیازی بلند مدت، همچنین در نظر گرفتن منافع جامعه در کنار منافع خود و نیاز مخاطب سبب بر طرف شدن بسیاری از تضاد ها شده است. به طور کامل تر می توان گفت که تعریف بازاریابی اجتماعی از سود و فروش هم بالاتر رفته و به حل مشکلات جامعه و افراد و توانمند سازی آنها می پردازد. در این مقاله با پاوینو همراه باشید تا شما را بیشتر با بازاریابی اجتماعی آشنا کنیم.
ظهور بازاریابی اجتماعی
ظهور بازاریابی اجتماعی از آن جا شکل گرفت که شرکت ها و کسب و کار ها دریافتند که رفع نیاز های مشتریان در کوتاه مدت و دست یافتن به سود از اهداف اصلی بازاریابی نیست و باید منافع جامعه و خواست ها و نیاز های دراز مدت را هم در نظر بگیرند. در حقیقت باید میان منافع خود و جامعه و نیاز ها و خواسته های مخاطب تعادل برقرار کرد. امروزه کمتر شرکتی است که در تصمیمات خود اهداف بازاریابی اجتماعی را مد نظر قرار ندهد. بازاریابی اجتماعی به معنای به کار بردن بازاریابی و فنون آن در مسائل اجتماعی جامعه می باشد به گونه ای که به تغییر و رواج رفتاری که برای مردم سودمند است منجر شود.
برای دریافت مشاوره و بهره مندی از فرصت محدود یک جلسه مشاوره تحلیل کسب و کار آنلاین از بهترین مشاور کسب و کار پاوینو، فرم زیر را تکمیل نمایید.
مشاوره بگیرید
بازاریابی اجتماعی رویکردی است که برای توسعه فعالیت هایی با هدف تغییر یا حفظ رفتار مردم به سود افراد یا کل جامعه استفاده می شود. با تلفیق ایده های بازاریابی تجاری و علوم اجتماعی، بازاریابی اجتماعی ابزاری اثبات شده برای تأثیرگذاری بر رفتار به روشی پایدار و مقرون به صرفه است.
این نوع از بازاریابی مدرن به شما کمک می کند تا تصمیم بگیرید:
- با کدام افراد کار کنید؟ چه رفتاری را تحت تأثیر قرار دهد؟
- چگونه می توان در مورد آن به بهترین شکل عمل کرد؟
- نحوه اندازه گیری آن چگونه است؟
دقت داشته باشید که بازاریابی اجتماعی همان بازاریابی در شبکه های اجتماعی نیست.
رویکرد
بازاریابی اجتماعی فرایندی منظم و برنامه ریزی شده است که شش مرحله را دنبال می کند.
- شروع کردن
- مشخص کردن هدف وطرح
- توسعه دادن
- اجرا کردن
- ارزیابی کردن
- پیگیری کردن طرح پس از هر تغییر
بیشتر بخوانید: مشاوره بازاریابی و فروش چیست؟
رفتار_اخلاق
هدف از بازاریابی اجتماعی همیشه تغییر یا حفظ نحوه رفتار افراد است، نه آنچه که آنها فکر می کنند یا میزان آگاهی آنها از یک موضوع. اگر هدف شما فقط افزایش آگاهی یا دانش یا تغییر نگرش است، بازاریابی اجتماعی انجام نمی دهید.
ویژگی های بازاریابی اجتماعی
یکی از اصلی ترین تفات های بازاریابی اجتماعی با سایر انواع بازاریابی تفاوت در ویژگی ها و هدف های آن می باشد. بر خلاف سایر بازاریابی ها و تصوراتی که از این کلمه در ذهن ها جای گرفته این نوع بازاریابی بر افزایش فروش تاکید ندارد و هدف آن بیشتر اصلاح رفتار ها در جامعه می باشد.
این بازاریابی مشتری محور است یعنی در این فرایند به اشتباهات خود می پردازیم نه مشتری و در جست و جوی راهی برای درک او هستیم. این نوع بازاریابی به دنبال سود شرکت ها یا کسب و کار ها نیست و هدف آن شناسایی نیاز مشتری وارائه خدمات مناسب برای منافع مشترک است. هدف از این نوع بازاریابی اصلاح رفتار های مردم است. این رفتار های جدید می تواند موجب افزایش بهداشت، کاهش مصرف دخانیات، توجه به محیط زیست و کاهش آلودگی محیط زیست وو غیره شود. در حقیقت این نوع بازاریابی برای هر دو طرف سودمند است. در این نوع بازاریابی تلاش می شود تا افراد قانع شوند که رفتار جدید برای آنها سودمند است.
همچنین برای اینکه این روش موفق شود در کنار افزایش آگاهی افراد درباره رفتار پر خطر مد نظر و مزیت های ترک آن، لازم است تا هزینه های آن رفتار پر خطر را افزایش دهیم. این افزایش می تواند درباره جریمه نقدی و یا افزایش قیمت محصول و یا افزایش مالیات باشد. مثلا اگر این رفتار پرخطر مربوط به رانندگی می باشد با افزایش جریمه مانع از انجام آن شد و یا اگر رفتار پرخطر مصرف سیگار می باشد با افزایش قیمت ها تعداد مصرف کننده را کاهش داد.
موفق بودن این نوع بازاریابی به عوامل زیادی از جمله قوانین و هنجار های جامعه بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: استراتژی های بازاریابی در زمان کرونا با مزایای طولانی مدت
این نوع بازاریابی نوعی فرایندی مبادله ای و یا داد و ستدی می باشد که در آن دو یا چند جزء، افکار و ایده هایی را که در نهایت منجر به تغییر رفتار می شود با هم به اشتراک می گذارند.
و در آخر میتوان گفت که بازاریابی اجتماعی برنامه ای بلند مدت و تدریجی می باشد که در ابتدا به کشف مشکلات می پردازد و در نهایت به دنبال راه حلی برای تغییر رفتار می باشد.
دو تا از اصلی ترین ارکان تغییرات اجتماعی در بسیاری از کشور ها دلایل مذهبی و تغییرات تکنولوژی می باشد. تغییرات تکنولوژی پیامد هایی را نیز با خود به همراه دارد از جمله این تغییرات می توان به بیکاری برخی مشاغل و کم تحرکی افراد در نتیجه وجود بسیاری از دستگاه ها در خانه ها اشاره کرد که بازاریابان اجتماعی این موارد را مد نظر قرار می دهند.
یک رویکرد بازاریابی اجتماعی
حتی اگر بازاریابی اجتماعی را بیش از این انجام ندهید، فقط در نظر گرفتن این چهار سوال به پروژه ها و سیاست های شما ارزش افزوده می دهد.
- آیا من واقعاً مخاطب مورد نظر خود را درک می کنم و از منظر آنها مسائل را می بینم؟
- آیا من درمورد آنچه دوست دارم مخاطب هدفم انجام دهد، درک روشنی دارم؟
- آیا برای مخاطبان هدف من، مزایای انجام کاری که دوست دارم آنها انجام دهند بیش از هزینه ها یا موانع انجام آن است؟
- آیا من برای تشویق مردم جهت دستیابی به عمل مورد نظر از ترکیبی از فعالیت ها استفاده می کنم؟
بازاریابی اجتماعی چگونه کمک می کند
سیاست: بازاریابی اجتماعی کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که سیاست مبتنی بر درک زندگی مردم است و اهداف سیاست را واقعی و قابل دستیابی می کند. مثال سیاست: سهمیه بندی آب در اردن
استراتژی: بازاریابی اجتماعی به شما این امکان را می دهد تا منابع خود را از نظر مقرون به صرفه بودن هزینه مورد هدف قرار دهید و مداخلاتی را انتخاب کنید که بهترین تأثیر را در طول زمان داشته باشند. مثال استراتژی: استراتژی بیماری ریه در انگلیس
اجرا و تحویل: بازاریابی اجتماعی شما را قادر می سازد تا محصولات، خدمات و ارتباطات متناسب با نیازها و انگیزه های مردم را توسعه دهید. نمونه تحویل: صندلی ماشین کودک در تگزاس
جهت دریافت مشاوره کسب و کار اختصاصی و رایگان از مشاورین پاوینو، فرو زیر را تکمیل نمایید.
مشاوره بگیرید