در پاسخ به این سوالات که "دیجیتال مارکتینگ چیست" و "بازاریابی اینترنتی چیست" باید گفت: در بررسی تاریخچه اصطلاح بازاریابی دیجیتالی یا دیجیتال مارکتینگ، نخستین بار در دهه ۹۰ میلادی این اصطلاح به کار گرفته شد. در فاصله بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰، بازاریابی دیجیتالی به عنوان یک راه موثر برقراری ارتباط با مصرف کنندگان شناخته شد که متعاقباً پیچیدگی استفاده از آن بیشتر نمایان شد. قبل از مطرح شدن دیجیتال مارکتینگ، در اواسط دهة ۱۹۸۰ یک گروه تبلیغاتی با نام گروه تبلیغات نرم (SoftAd Group) با تغییر شیوه های تبلیغاتی چند شرکت اتوموبیل سازی، تحولی چشمگیر در دیجیتال مارکتینگ را بنیان گذاشتند. این شرکت با جایگزین کردن فلاپی دیسک های تبلیغی به جای مجلات و بروشورهای تبلیغی، به مشتریان خود اجازه یک رانندگی مجازی قبل از خرید محصول خود را دادند و در ضمن به صورت پویا امکانات و خدمات اتومبیل را به نمایش می گذاشتند به عنوان مثال فرد می توانست به طور مجازی در ماشین را باز و داخل آن سوار شود و از امکانات داخل ماشین دیدن نماید. این امکانات در نسخه های خطی و چاپی تبلیغی سنتی غیر قابل استفاده بود. در این روش جدید فرد می توانست از آن سوی دنیا با ماشین مورد علاقه خود یک سواری مجانی بگیرد و در صورت تمایل ماشین خود را خریداری کند.
بیشتر بخوانید: 9 قانون مهم در مدیریت بازاریابی مدرن
امروزه با عنایت به پیشرفت های سریع رسانه های دیجیتالی، فرصت ها و درآمد های جدیدی برای تبلیغ و بازاریابی ایجاد شده است. آمار و ارقام نشان می دهد در سال ۲۰۱8 بازاریابی دیجیتال رشد بالایی داشته و می توان از آن به عنوان یک روش نو ظهور بازاریابی یاد کرد. می توان از دیجیتال مارکتینگ به عنوان تسهیل کننده تبلیغات بر خط، بازرایابی وب و یا بازاریابی اینترنتی استفاده نمود. از اینرو پیش زمینه انجام اینکار برای بسیاری از شرکتها جهت ارائه خدمات دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing)، طراحی سایت استاندارد با قیمت طراحی سایت مناسب می باشد. بسیاری از شرکت های تولید کننده های نرم افزار سایت ساز اقدام به تولید ماژولهای سئو سایت نموده اند و همزمان اقدام به بستن قراردادهای سئو سایت برای مشاغل مختلف می نمایند.
به بیانی دیگر دیجیتال مارکتینگ به تبلیغاتی اطلاق می شود که از طریق کانال های دیجیتالی مانند موتورهای جستجو، وب سایت ها، رسانه های اجتماعی، ایمیل و برنامه های موبایل ارائه می شود. با استفاده از این کانال های رسانه آنلاین، دیجیتال مارکتینگ روشی است که شرکت ها از طریق آن کالاها، خدمات و برندها را تایید می کنند. مصرف کنندگان برای تحقیق در مورد محصولات به شدت به ابزارهای دیجیتال متکی هستند. به عنوان مثال، بینشهای بازاریابی Think with Google دریافتند که 48٪ از مصرف کنندگان سوالات خود را از موتورهای جستجو شروع می کنند، در حالی که 33٪ به وب سایت های مارک و 26٪ در برنامه های تلفن همراه آن را جستجو می کنند.
در پاسخ به این سوال که "سئو چیست" باید گفت:
کلمه سئو از عبارت Search Engine Optimizationبرگرفته شده است که کلمات معادلی چون SEO یا بهینه سازی موتور جستجو نیز دارد که همگی آنها به یک معنی می باشند و می توان آن را بصورت زیر تعریف نمود:
این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخورد است که بدانیم سئو و بهینهسازی موتور جستجو به معنای فریب و یا دستکاری موتورهای جستجو با روشهای غیر اخلاقی نیست. عملیات سئو برای کمک کردن به بهبود رویت و ارتباط وب سایتها در نتایج جستجوی طبیعی با هدف رسیدن به رتبهبندی بالا، ایجاد شدهاند.
باید توجه داشته باشیم که سئو فرآیند سادهای نیست که به راحتی پیادهسازی شود زیرا نیازمند دانش زیاد و صبر است. موتورهای جستجو با تغییر مداوم الگوریتمهای رتبهبندی خود غیر قابل پیشبینی هستند؛ بنابراین وظیفه مهندسین سئو بروز نگه داشتن اطلاعات خود در این زمینه است.
سئو سایت یا بهینه سازی سایت یکی از فعالیت هایی است که توسط سئو کار ها انجام می شود.
بیشتر بخوانید: ارتقای وب سایت چیست؟
دیجیتال مارکتینگ
استفاده بهینه از تمام ابزارهای موجود در دنیای دیجیتال، میتواند همافزایی مناسبی را جهت گسترش یک کسب و کار در اینترنت ایجاد نماید. به بیانی دیگر، دیجیتال مارکتینگ به استفاده مناسب از ابزارهای دیجیتالی جهت ایجاد معماری و ساختار حرفهای در بستر اینترنت و گسترش آنها از طریق هدفگذاری و تعیین استراتژی مناسب در این زمینه اطلاق میشود. بدین منظور می بایست با ابزارهای دیجیتال مارکتینگ آشنایی داشته باشید.
در ادامه جزییات بیشتری در مورد انواع روشهای دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی اینترنتی را بررسی خواهیم کرد.
دیجیتال مارکتینگ حرکت و همراهی گام به گام با مشتری جهت رسیدن به اهداف از پیش طراحی شده است. برای نمونه چند مدل از دیجیتال مارکتینگ را باهم مرور میکنیم:
بازاریابی با استفاده از موتورهای جستجو Search Engine Marketing-SEM
در روش بازاریابی با استفاده از موتورهای جستجو با استفاده از روشهای طراحی سایت و بهینهسازی سایت-سئو- سعی در بهبود جایگاه سایت موردنظر است تا با بالا بردن جایگاه سایت در نتایج جستجو و قرار گرفتن در صفحه اول، سایت توسط کاربران بیشتری دیده شود و راحتتر به سایت دسترسی داشته باشند. بهینهسازی به دو صورت بهینهسازی داخلی و بهینهسازی خارجی است. در بهینهسازی داخلی بر روی کاربرد درست کلمات کلیدی، لینکهای داخلی و کلاً بر طراحی سایت تاکید میشود؛ و بهینهسازی خارجی مانند لینکهایی است که به سایت شما داده میشود.
بیشتر بخوانید: موتور جستجو چیست؟
بازاریابی با استفاده از شبکههای اجتماعی (Social Network Marketing)
این روش با استفاده از نرمافزارهای ارتباط جمعی مانند فیسبوک، لینکداین، تلگرام، گوگل پلاس و ... میباشد. در این بازاریابی هدف شناساندن برند و خدمات خود به دیگران و ارتباط و تعامل بیشتر با مخاطبان و بالفعل کردن مشتریان بالقوه و وفادار کردن این کاربران میباشد. این روش که بهنوعی همان بازاریابی دهان به دهان است سایر کاربران با به اشتراکگذاری کامنت ها و توضیحاتی که در زیر مطالب کاربران مینویسند، این نوع تبلیغ را گسترش میدهند. یکی دیگر از اهداف بازاریابی با استفاده از شبکههای اجتماعی در دیجیتال مارکتینگ، لینک دهی و به اشتراکگذاری تصاویر و ویدئوها و درنتیجه بالا بردن ترافیک وبسایت میباشد. برای بهبود عملکرد خود می توانید با یک مشاور دیجیتال مارکتینگ مشورت نمایید.
بازاریابی محتوایی Content Marketing
یکی از موارد بسیار مهم و تاثیر گذار تولید محتوی با ارزش است؛ و این محتوی تولیدشده باعث بالا رفتن جایگاه مجموعه میشود. بازاریابی محتوی تلاش میکند محتوایی ارائه کند که بتواند با مناسبترین کلمات بهترین و عمیقترین تأثیر را بر خوانندگان و مخاطبان بگذارد و از طریق ابزارهایی که به نشر این محتوا میپردازند مشتریان را به سمت وبسایت هدایت کنند.
دیجیتال مارکتینگ
نمایش تبلیغات
نمایش تبلیغات در سایتهای دیگر یا سایر شبکههای اجتماعی نوع دیگری از تبلیغات است و از آنجایی بهصورت تصویری و یا ویدئویی میباشند برای کاربران قابلفهمتر هستند و تأثیرگذاری بیشتری نیز دارند. بنرها یک نوعی از این تبلیغات میباشند و مستلزم پرداخت هزینه از طرف سفارشدهنده میباشد. در حال حاضر ویدئوهای تبلیغاتی طرفداران بیشتری دارند و موتورهای جستجو نیز اقبال بیشتری نسبت به محتوی تصویری و ویدئویی دارند.
بازاریابی ایمیلی Email Marketing
شاید بازاریابی از طریق ایمیل را بتوان یکی از قدیمیترین و البته شایعترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ دانست و با طراحی صحیح و زیبا و ارسال منظم ایمیل به مشتریان میتواند مشتریان بالقوه بیشتری را بهصورت وفادار نگه داشت تا در آینده تبدیل به مشتریان بالفعل شوند و از این طریق میتوان به معرفی برند به مشتریان، اطلاعرسانی و آگاهی مشتریان از تازهترین کالاها و محصولات و خدمات اقدام نمود. هنگامیکه مشتریان وارد سایت میشوند و ایمیلشان را در اختیار قرار میدهند درواقع علاقهمندی خود اعلام میکنند و دوست دارند تا در آینده در جریان اتفاقات بعدی شرکت قرار گیرند؛ و حتی با ترک سایت نیز با داشتن ایمیل میتوان آنها را به سایت برگردانده و حتی میتوان نتایج ایمیلهای ارسالی را از مشتریان دریافت کرده و طبق بازخورد و سلیقه مشتریان محصولات آینده را طراحی یا بازطراحی کرد.
بیشتر بخوانید: چرا باید روی ایمیل مارکتینگ سرمایه گذاری کرد؟
بازاریابی در موتورهای جستجو یا Search Engine Marketing
بازاریابی از طریق موتورهای جستجو به دو صورت انجام میپذیرد:
1- از طریق سئو: در این روش بیشتر مربوط به طراحی اصولی و مناسب سایت میباشد تا در جایگاه بهتری در نتایج قرار گیرد.
2- به ازای هر کلیک: تبلیغات کلیکی به این صورت میباشد که درازای پرداخت مبلغ به موتورهای جستجو، هنگامیکه کاربر کلمهی مرتبط با محصولات و یا خدمات شمارا جستجو میکند در ابتدای نتایج جستجو و بهعنوان آگهی تبلیغاتی به مخاطب نشان میدهد؛ و اگر کاربر بر روی لینک شما کلیک کند موتور جستجو از اعتبار خریداریشده شما کسر میکند. این نکته را به خاطر داشته باشید که موتورهای جستجو تأکید دارند این نحوه تبلیغات بر روی سئو سایت تاثیر گذار نیست و صرفا جنبه تجاری دارد.
از مزیتهای دیجیتال مارکتینگ میتوان به ارزان بودن آن در مقایسه با آگهی در روزنامهها و یا تلویزیون اشاره کرد و همچنین دسترس بودن آن در تمام روز و هفت روز هفته یا به عبارتی 24/7 است. بازاریابی اینترنتی یا دیجیتال مارکتینگ میتواند در بسیاری از مواقع در کسب و کارها موفق عمل کند. با توجه به گستردگی فضای مجازی و آسان بودن استفاده از این فضا دیجیتال مارکتینگ روز بهروز در حال گسترده شدن و افزایش است و این روشهای بازاریابی بهمرور و البته سرعتی غیرقابل باور در حال جایگزینی با روشهای سنتی بازاریابی مانند بازاریابی تلفنی، آگهی و تبلیغات تلویزیونی و رادیویی، آگهی و رپرتاژ آگهی در روزنامهها و نشریات است.
در ادامه مواردی که میتوان برنامهریزی کرد تا نتایج بهتری در دیجیتال مارکتینگ کسب کنیم را یادآوری میکنیم
- کارهای اولیه و مقدماتی و آمادهسازی متن: نام دامنه، طراحی سایت و اندازه صفحه از کارهایی است که باید انجام شود.
- زمانبندی تولید محتوا برای انتشار مطالب.
- چگالی کلمات کلیدی: استفاده از واژه کلیدی در قسمتهای مختلف متن بهخصوص در بخش ابتدایی آن و همچنین تعداد تکرار این کلمات کلیدی بین یک تا سه درصد متن باشد و نه بیشتر.
- لینکهای ورودی و خروجی: از دیدگاه گوگل سایتهایی که به سایت شما لینک میدهند و یا سایتهایی که شما به آنها لینک میدهید مهم است؛ و این لینکها را معرف شما میداند.
- لینکهای داخلی بین صفحات سایت، آنلاین بودن سایت، معرفی سایت به موتورهای جستجو و همچنین معرفی به دایرکتوریهای محلی و یا کشوری از کارهایی است که باید انجام شود تا بتوان از دیجیتال مارکتینگ نتایج بهتری کسب کرد.