طراحی سایت، سایت ساز و یا CMS ها دارای انواع گوناگونی هستند. سیستم های سایت ساز از نظر محتوا و سیاست به روز رسانی، در یکی از دسته های زیر طبقه بندی می شوند
طراحی سایت با سایت ساز صفحه محور (page base cms) :
این نرم افزارهای سایت ساز (cms ها) واحد اطلاعاتی وب سایت را صفحه در نظر گرفته اند. به عبارت دیگر سایت را هویتی متشکل از صفحات می دانند و لذا تمام سعی خود را مصروف مدیریت صفحه می کنند و به مدیر سایت امکان ایجاد صفحاتی مجزا، دارای لینک به دیگر صفحات و قابل ذخیره سازی روی سرور هاست به یکی از فرمت های htm ،html ،asp ،php ،jsp و غیره را می دهند. نقطه کمال اینگونه سایت ساز ها یا CMS ها حداکثر پیاده سازی محیطی با توانایی های macromedia dreamwaver است. جستجو در این سایت ها بر اساس اطلاعات متنی موجود در صفحات است و عبارت جستجو شده را در هر صفحه ای که یافت، لینک آن صفحه را خواهد آورد. استفاده از اینگونه نرم افزارهای سایت ساز دارای ویژگی ها و مزایا و معایبی است:
- با اینگونه سایت ساز ها یا cms ها می توان وب سایت های مقیاس کوچک (small web) از 10 صفحه تا 100صفحه و وب سایت های مقیاس متوسط (medium web) از 100 صفحه تا 1000 صفحه را پیاده سازی کرد. لیکن راه اندازی سایت های مقیاس بزرگ (large web) از 1000 تا 10000 صفحه و بالاتر با چنین سایت سازهایی میسر نیست. زیرا اینگونه نرم افزارهای مدیریت محتوی اصولا از بانک اطلاعاتی استفاده نمی کنند و ایجاد صفحات بصورت دستی است.
- اینگونه سایت ساز ها یا cms ها، انعطاف پذیری فوق العاده ای در طراحی دلخواه ظاهر گرافیکی صفحات اصلی و صفحات داخلی وب سایت در اختیار می گذارند، به نحوی که کاربر می تواند هر کدام از صفحات داخلی خود را به نحو دلخواه طراحی کند. البته تغییر کلیات گرافیکی وب سایت از صفحات اول به صفحات داخلی، در هیچ وب سایت رسمی جایگاهی ندارد و اگر در سایتی مانند yahoo با حرکت به صفات داخلی شمای وب سایت عوض می شود به این خاطر است که مثلا بخش آب و هوای یاهو yahoo.com خود در واقع وب سایتی مجزا با کارکردی مجزا است که بصورت زیر مجموعه ای از مجموعه عظیم یاهو دیده می شود.
- کاربری که قصد دارد سایت خود را با این نرم افزارهای سایت ساز مدیریت کند، باید تا حدود زیادی از طراحی وب و html سر در بیاورد. به عبارت دیگر کاربری این سایت ساز ها مانند کاربری Microsoft front page یا macromedia dreamwaver می باشد با این تفاوت که این نرم افزار تحت وب است. امروزه که نرم افزارهای Microsoft front page یا macromedia dreamwaver خود امکان اتصال با وب هاست را دارند و کسی که به کاربری آنها آشنا باشد براحتی می تواند از روی کامپیوتر خود سایت را بصورت page base مدیریت کند، نیازی به خرید نرم افزار سایت ساز تحت وب به شکل صفحه محور نیست.
شکل 1 : cms
طراحی سایت با سایت ساز قابلیت محور (future base cms):
این گونه سایت ساز ها یا cms ها بر اساس قابلیت های مورد نیاز مشتریان بنیان گذاری شده اند. به عبارت دیگر اکثر وب سایتهای اطلاع رسانی و پرتال های اینترنتی متشکل از بخش های مختلفی می شوند که معمولا عبارت است از: مدیریت منو، مدیریت گالری تصاویر یا آلبوم عکس، مدیریت اعضا، مدیریت لینکستان و غیره بنابراین، در اینگونه از نرم افزارها ی مدیریت محتوا، مدیر سایت، صفحات را مدیریت نمی کند، بلکه با استفاده از قابلیت های مذکور، محتوا را وارد در ساختار بانک اطلاعایتی می نماید و سپس خود سایت ساز یا cms، اطلاعات را در قالب صفحات سازماندهی خواهد کرد.
به این ترتیب مدیر وب سایت بدون آشنایی با آنچه در پس پرده مسائل فنی اتفاق می افتد اطلاعات را در فرم ها وارد کرده و سیستم با ذخیره سازی این اطلاعات در بانک اطلاعاتی، سایت را سازماندهی می کند. محاسن و معایب این گونه از نرم افزارهای سایت ساز عبارتند از:
- با اینگونه سایت ساز ها یا cms ها می توان علاوه بر سایت های مقیاس کوچک و مقیاس متوسط، وب سایت های مقیاس بزرگ (large web) از 1000 تا 10000 صفحه و بالاتر را نیز به راحتی طراحی و پیاده سازی نمود. زیرا اینگونه نرم افزارهای سایت ساز، اصولا از بانک اطلاعاتی استفاده می کنند و ایجاد صفحات بصورت اتوماتیک است.
- اینگونه نرم افزارهای سایت ساز یا cms ها انعطاف زیادی در طراحی ظاهر گرافیکی ساختار کلی سایت ندارند و لذا همیشه شمای گرافیکی ثابتی بر همه صفحات حاکم است. گرچه طراحی داخلی صفحات می تواند بسیار قوی انجام شود.
- کاربری که قصد دارد وب سایت خود را با چنین سایت سازی مدیریت کند، لازم نیست از مسائل فنی طراحی وب و html سر در بیاورد. زیرا این کار به صورت اتوماتیک و پشت صحنه برای وی انجام می شود.
- اصولا کاربری و کار با این نرم افزارهای سایت ساز قابلیت محور آسان تر، دلپزیر تر و کاربر پسندتر می باشد، زیرا برای ایجاد یک خبر، به راحتی وارد بخش مدیریت اخبار شده و خبر مورد نظرتان را ایجاد می کنید و کاربران می دانند که برای ایجاد هر تغییری به چه بخشی مراجعه نمایند.
مقالات مرتبط
طراحی سایت و گرافیک سهبعدی بخش اول
طراحی سایت ایده آل و 12 نکته برای موفقیت-1
طراحی سایت و سئو، معرفی الگوریتم های بهینه سازی گوگل