با ادوبی کانکت تدریس کن!همراه با تست رایگان
فهرست مطالب
انواع سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی (lms) یا انواع سیستم آموزش مجازی
مزایای استفاده از سیستم آموزش مجازی یا سیستم مدیریت آموزش چیست؟
سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی (LMS) چیست؟
آموزش مجازی چیست؟ سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی، سامانه یا نرم افزاری است که به صورت الکترونیکی روند آموزش از راه دور را بطور خودکار مدیریت میکند. سیستم نرم افزار آموزش مجازی LMS، روند یادگیری وآموزش را بهطور خودکار مدیریت کرده و مدیریت اجرایی برنامههای آموزشی را در درون یک سازمان تسهیل می نماید.
سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی یا همان سیستم LMS، به عنوان یکی از مهم ترین بخش های صنعت آموزش مجازی، برای ارائه سیستماتیک دوره های آموزش مجازی و آموزش از راه دور توسعه یافته است. امروزه دیگر این سیستم در بین کارشناسان و فعالین حوزه آموزش کاملا شناخته شده است. حتی افراد دیگر نیز تا حدودی با سیستم های آموزش مجازی آشنا هستند. آموزشگاه ها، مدارس، دانشگاه ها، مراکز علمی، سایت های ارائه دهنده آموزش های الکترونیکی و اموزش های از راه دور و البته سازمان ها و شرکت های بزرگ و کوچک از سیستم و سایت lms استفاده می کنند. با کمک این سیستم محدودیت های مکانی و زمانی در امر آموزش و یادگیری برداشته شده است و همین باعث انعطاف پذیری فوق العاده ای گشته است. به گونه ای که میزان علاقه مندی مردم به شرکت در دوره های آموزشی جدید و یادگیری مهارت های جدید و ارتقای خود افزایش یافته است..
موفقیت آموزش الکترونیکی صرفاً در گرو خرید سامانه آموزشی lms و متعاقب آن راه اندازی سیستم lms نمی باشد و همواره وجود محتوای الکترونیکی مناسب در سامانه LMS از اهمیت بالایی برخوردار است. یادگیری الکترونیکی یکی از انواع آموزش از راه دور تلقی می گردد. سیستم نرم افزار آموزش مجازی LMS یا نرم افزار آموزش الکترونیکی (e-learning)، نرم افزاری است که فعالیت آموزش گیرنده را ثبت و پیگیری میکند. بهعبارتدیگر، این سیستم، روند یادگیری و آموزش مجازی را بهطور خودکار مدیریت میکند. یک سیستم مدیریت آموزش مجازی قدرتمند، مدیریت اجرایی برنامههای آموزشی را در درون یک سازمان، تسهیل میکند و همچنین این سیستم فراگیران را قادر میسازد که به همکاری و مشارکت با فراگیران همتراز خود بپردازند.
این سیستم مدرسه آموزش مجازی، و فضایی است که برنامههای آموزشی در آن ارائه میشوند. استفاده آموزشگیرندگان از این نرمافزار برای تحصیل و یادگیری در آن زمان که بر روی شبکه حضور مییابند، بیشتر شبیه عمل وارد شدن دانش آموزان به کلاس است. دانش آموزان با استفاده از LMS، واحد درسی خود را انتخاب و مطالب درسی را دریافت میکنند و به تکمیل تمرینهای درسی و شرکت در امتحان میپردازند. همچنین از دیگز مزایای آموزش الکترونیکی این است که میتوانند با استاد و دیگر دانش آموزان ارتباط برقرار کنند.
این سامانه فهرست کاربران و فراگیران را ثبت، رشتههای آموزشی را دستهبندی، اطلاعات فراگیران را ضبط کرده و نیز گزارشهای ویژه و اختصاصی برای مدیر تهیه میکند.
موفقیت آموزش الکترونیکی صرفاً در گرو خرید نرم افزار lms و متعاقب آن راه اندازی سیستم lms نمی باشد و همواره وجود محتوای الکترونیکی مناسب در سامانه LMS از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو خریداران سامانه آموزش مجازی قبل از آنکه اقدام به انتخاب نرم افزار آموزش مجازی LMS نمایند می بایست با تولید کنندگان محتوای الکترونیکی وارد مذاکره شوند و بدانند که عدم مدیریت محتوای آموزش مجازی از مهمترین موانع آموزش الکترونیکی تلقی می شود.
فرم ها و بستر های آموزش مجازی
اشکال و بسترهای آموزش مجازی بسته به موسسه آموزشی می تواند متفاوت باشد. در بیشتر موارد، از ویدئو برای انتقال اطلاعات به دانش آموز استفاده می شود. این ویدئو ممکن است از قبل ضبط شده یا به صورت لایو و زنده باشد. آموزش مجازی معمولاً از سیستم مدیریت یادگیری یا LMS استفاده می کند. دانش آموزان از طریق ایمیل یا چت به مربی خود دسترسی دارند. آنها معمولاً از طریق گروه های رسانه های اجتماعی یا گروه های چت به گروه های مطالعه و یا سایر همکلاسی ها دسترسی دارند. کتابهای درسی و راهنمای مطالعه تقریباً بصورت آنلاین است. ممکن است برخی دانش آموزان به خرید کتاب ترغیب شوند، اما این امر کمتر رایج است.
تکالیف از طریق پورتال های آنلاین به مربی تحویل داده می شود. ممکن است مربیان یک ایمیل اختصاصی برای دریافت تکالیف داشته باشند، اما بیشتر معمول است که دانش آموزان تکالیفی را در درایوی که مدرس می تواند به آن دسترسی داشته باشد، بارگذاری کنند.در سیستم آموزش آنلاین آزمون ها همه مبتنی بر رایانه است. برخی از موسسات آموزشی ممکن است از دانش آموزان بخواهند سنج به منظور جلوگیری از تقلب، وبکم خود را روشن کردهسپس امتحان دهند.
انواع سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی (lms) یا انواع سیستم آموزش مجازی
تمامی سیستم های مدیریت آموزشی، مشخصات و ویژگیهای مذکور را دارند، ولی این قابلیتها را به اشکال مختلف و با بهرهگیری از شیوههای متفاوت فراهم میکنند. برخی از این سامانهها برای شبیهسازی کلاسها و فعالیتهای آموزشی، محیط های سهبعدی آموزشی با شکلهای متنوع و سرگرمکننده ارائه میکنند و برخی صرفاً از ابزارهای نوشتاری بهره گرفته و ساده هستند. بعضی بهصورت ویدیو بوده و پهنای باند دریافت رسانهای دارند و برخی ویدیو را در بر نمیگیرند.
کاربران میتوانند با استفاده از یک مرورگر در سیستم مدیریت آموزش مجازی بهصورت آموزش تعاملی عمل کنند. فراگیران بهمحض ورود به شبکه، قادرند دروس و اطلاعات را مشاهده و موضوع مورد نظر خود را انتخاب و مطالعه نمایند. درعینحال، فعالیت کاربر و نتایج آن در بانک اطلاعاتی مربوط به آن ضبط خواهد شد.
مزایای استفاده از سیستم آموزش مجازی یا سیستم مدیریت آموزش چیست؟
- کاهش هزینههای آموزشی، ایابوذهاب، تسهیلات کارگاه یا ابزارهای دوره آموزشی و کاهش اتلاف وقت کارآموز
- آموزش تعداد زیادی کارآموز در مدتی کوتاه
- کاهش مشکلات اداری ناشی از انجام مراحل ثبتنام و انتخاب واحد و متعاقب آن کاهش هزینه
- بهرهمندی حجم کثیری از کارآموزان از آموزش بهموقع با دستیابی به دورهها یا برنامههای آموزشی online از راه دور
- افزایش توانایی و مهارت کاربران در فراگیری اطلاعات
- وجود سیستمی جهت اندازهگیری و ارزیابی آموزشی
- ارائه قویتر عناصر گرافیکی مانند استفاده از هنر، نمودار یا عکس
- وجود اتاقهای گپ و ابزارهای اشتراکی دیگر که باعث افزایش حضور فعال فراگیر میشود.
- امکان دسترسی به محتوای آموزشی در هر زمان و هر مکان، که به کارآمدی و انعطافپذیری بیشتر در فرآیند یادگیری منجر میشود.
- ایجاد ارتباط و همکاری بین دانشجویان و اساتید از طریق ابزارهای ارتباطی مانند انجمنهای آموزشی، چتها و ویدیوکنفرانسها.
- امکان انتقال سریع و بهروز رسانی محتواهای آموزشی بر اساس نیازها و تغییرات فناوری و صنعت.
- امکان انتقال مهارتها و دانشهای عملی از طریق تمرینها، فعالیتهای عملی و شبیهسازیهای آموزشی.
- ارائه امکانات و ابزارهای تعاملی مانند تستها، پرسش و پاسخها و وظایف آنلاین برای ارزیابی و ارتقاء دانش و مهارتهای دانشجویان.
مسلماً بزرگترین مزیت یادگیری مجازی توانایی شرکت در کلاس ها از هر نقطه از جهان است. یک دانش آموز تمام وقت می تواند دوره هایی را بگذراند که از مدرسه دیگری سرچشمه می گیرند. والدینی که 40 ساعت در هفته کار می کنند، همچنان می توانند بدون نیاز به یافتن پرستار کودک، زمانی را برای گذراندن دوره های آموزشی در خانه خود بیابند.
یکی دیگر از مزایای این روش یادگیری، طیف گسترده کلاس های ارائه شده است. آموزش آنلاین به کالج ها و دانشگاه ها محدود نمی شود. افراد می توانند در کلاس های زبان خارجی شرکت کنند یا نحوه بافتنی را یاد بگیرند. عملاً هیچ محدودیتی برای نوع کلاس و موارد قابل مطالعه وجود ندارد.
انعطاف پذیری گاهی از مزایای یادگیری مجازی است. اگرچه برخی از کلاسها وجود دارند که دانشآموزان را ملزم میکند در یک زمان خاص حضور داشته باشند، بسیاری از آنها به دانشآموزان این اجازه را میدهند تا مطابق برنامههای خود بیاموزند.
نقطه ضعف اصلی یادگیری آنلاین عدم دسترسی فوری به یک مربی است. اگرچه یادگیری مجازی به دانش آموزان این امکان را می دهد که با مربی ارتباط برقرار کنند، اما یک کلاس زنده زمان پرسش و پاسخ فوری را ارائه می دهد. به همین ترتیب، برخی از یادگیرندگان زمانی که در یک محیط آموزش حضوری هستند در مقایسه با یادگیری در خانه موفق تر هستند.
اصطلاحات مشابه
اصطلاحات گاهی اوقات به جای هم استفاده می شوند، که به طور بسیار گیج کننده است. برخی از اصطلاحاتی که در ادامه ذکر شده اند شبیه به یادگیری مجازی هستند اما تفاوت های مهمی بین آنها وجود دارد.
آموزش مبتنی بر وب یا آموزش آنلاین
این اصطلاح فراگیر به هر نوع یادگیری که از طریق اینترنت انجام می شود اشاره دارد. یادگیری مبتنی بر وب یا آنلاین می تواند مجازی، ترکیبی یا بصورت آموزش الکترونیکی باشد. در همه موارد، این نوع یادگیری از طریق مرورگر اینترنتی یا اپلیکیشن صورت می گیرد.
یادگیری تلفیقی
هنگامی که یک محیط کلاس درس سنتی با آموزش آنلاین ترکیب می شود، به آن یادگیری ترکیبی می گویند.
- یادگیری تلفیقی ممکن است وضعیتی باشد که در آن آموزش در کلاسی انجام می شود که در آن سخنرانی نیز به صورت آنلاین پخش می شود. دانش آموزان می توانند به صورت فیزیکی در کلاس حضور یابند یا وارد پورتال آنلاین شوند.
- یکی دیگر از روشهای یادگیری ترکیبی شامل جنبههای خاصی از یک دوره است که به صورت آنلاین برگزار میشود در حالی که بخشی از آن در محلی خاص و حضوری هستند. این در کلاس هایی که نیاز به کار آزمایشگاهی دارند رایج است.
هر گونه یادگیری که در کلاس درس و با حضور مربی صورت نگیرد می تواند آموزش از راه دور در نظر گرفته شود.
آموزش از راه دور به افراد کمک کرد در طول کووید-19 مطالعه کنند
آموزش از راه دور می تواند به صورت آنلاین انجام شود، اما ضروری نیست. از لحاظ تاریخی، آموزش از راه دور به شکل دوره های تلویزیونی (به نام دوره های راه دور) یا مکاتبه، که شامل ارسال مطالب فیزیکی به صورت پستی بود، صورت می گرفت. این روش ها در حال حاضر بسیار نادر هستند.
با مطالعه و بررسی تاریخچه آموزش مجازی به این موضوع خواهیم رسید که مدرسه مجازی Virtual Class از مدرسه واقعی، و دانشگاه مجازی Virtual University از دانشگاه واقعی مجزا نمی باشند. با تفحص در تاریخچه سیستم آموزش مجازی، هر دو مورد را مبتنی بر تجربههای موارد مشابه در دنیای واقعی می یابیم یعنی در سامانه آموزش مجازی و آموزش اینترنتی نیز تلاش می شود همه عناصر دانشگاهی و کلاسی که در دانشگاه واقعی وجود دارد در نرم افزار یادگیری الکترونیکی و کلاس آنلاین Online Room بکار گرفته شود. ممکن است یک نفر در اروپا باشد و یک نفر در تهران، اما از طریق سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی lms در زمانی مشخص میتوانند در یک فضای زنده به برقراری ارتباط با استاد بپردازند . خصیصه ویژه این نوع از آموزش برخورداری از چند فرهنگی، چند مکانی و چند ظرفیتی بودن ماهیت کلاس مجازی Virtual Classs می باشد. نرم افزارهای E-Learning در دانشگاه مجازی بستر مناسبی برای ظهور و بروز استعدادها، خلاقیت و نوآوریها مهیا کرده است. فناوری اطلاعات و انواع سیستم مدیریت آموزش مجازی، سبب افزایش کارایی فرآیند آموزش میگردند و از مهمترین دستاوردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود چشمگیر کیفیت یادگیری با نرم افزار یادگیری الکترونیکی و بالاتر رفتن آموختههای دانشآموزان و دانشجویان
- تسهیل در بدست آوردن حجم بسیار بالایی از اطلاعات و دانشهای موجود با آموزش مجازی در جهان
- یادگیری الکترونیکی سریع و به موقع و بدست آوردن اطلاعات در زمان بسیار اندک
- کاهش پیدا کردن بعضی از هزینههای آموزشی با مدیریت آموزش الکترونیکی
- بالا رفتن کیفیت، دقت و صحت مطالب درسی و علمی با سیستم مدیریت آموزش lms
- ارتقای علمی دانشآموزان و دانشجویان با پیاده سازی آموزش الکترونیکی
یادگیری الکترونیکی یکی از انواع آموزش مجازی از راه دور تلقی می گردد. آموزش مجازی از راه دور متدهای مختلف از جمله سیستمهای مبتنی بر تلویزیون، پست، مکاتبه و رادیو را شامل می شود. یادگیری الکترونیکی نیز یکی از انواع تکامل یافته این مدل از آموزش می باشد. تعاریف مختلف مشاهیر از این موضوع را مرور می کنیم. از جمله:
یادگیری الکترونیکی، استفاده از فناوری شبکه، برای طراحی، تحویل، انتخاب، اداره، و توسعه یادگیری می باشد.
یادگیری الکترونیکی کاربرد فناوریهای اطلاعاتی و رایانه ای برای خلق تجربه یادگیری تلقی می شود.
مفهوم یادگیری الکترونیکی می تواند شامل فعالیت های گسترده ای باشد؛ از پرداخت شهریه بصورت الکترونیکی و پشتیبانی از یادگیری از راه دور تا فعالیت های مبتنی بر رایانه مجزا.
از مصادیق آموزش مجازی می توان به هر کدام یا هر ترکیبی از فعالیتهای زیر اشاره کرد:
- بکارگیری وب به منظور جایگزینی و یا مکمل کتابخانه
- بکارگیری رسانة الکترونیکی جهت گردآوری و ارائه مطالب یادگیری
- بکارگیری اشتراک الکترونیکی فضاهای یادگیری، محلهای مباحثه و غیره
- بکارگیری شبیه سازی، دنیای مجازی، و غیره
- بکارگیری سنجش و بازخورد الکترونیکی
یکی از اهداف توسعه آموزش مجازی در جهان، بویژه موسسات آموزشی و دانشگاه ها، "طراحی و راه اندازی نرم افزار سیستم مدیریت یادگیری بعنوان یک از مهمترین ابزارهای آموزش مجازی برای ارائه به دانشگاههای متقاضی به منظور استفاده در کاربری آموزشی و ارائه رشته های مجازی (ترکیبی)" می باشد. این عبارت از اهداف تعریف شده برای محور طراحی، راه اندازی و استقرار سامانه دانشگاه مجازی است.
سیستم مدیریت آموزش مجازی (LMS) چیست؟
استفاده از تکنولوژی وب در دانشگاههای پیشرفته جهان بخش لاینفکی از شیوه های آموزشی گردیده است. سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی نرم افزاری است که برای تسهیل آموزش طراحی شده است. در این سیستم، دروس با بهره برداری از فناوری اینترنت و شبکه های کامپیوتری و از طریق نرم افزار مدیریت، تدوین و ارائه می شوند. یک سیستم مدیریت آموزش قدرتمند، مدیریت اجرایی برنامه های آموزشی را تسهیل و فهرست کاربران و فعالیت های آنها را ثبت و پیگیری می کند. در واقع این نرم افزار بستری را در اینترنت به منظور ایجاد ارتباط دانشجویان، اساتید و مسئولین مجموعه، ایجاد می کند و امکان دسترسی دانشجویان را به محتوای الکترونیکی آموزش ارائه شده، فراهم می آورد. انواع سیستم مدیریت آموزش مجازی (lms) مشخصات و ویژگی های مذکور را دارند، ولی این قابلیت ها را با بهره گیری از شیوه های متفاوت فراهم می کنند.
شرکت پافکو ارائه دهنده سامانه آموزش مجازی lms، مفتخر است تا چنانچه در خصوص سیستم مدیریت یادگیری و ابزارهای دیگر صنعت آموزش مجازی سوالی داشتید، مشاوره رایگان ارائه دهد.
مشاوره رایگان بگیرید